Tortas - vyniotinis Jonis

Morenginių tortų aš nevalgau. Man tiesiog neskanu ir viskas. Gal labiausiai nemėgstu to riebaus sviestinio kremo ir morengo derinio. Bet vyniotinis iš plono morengo su grietinėle viduje yra kažkas TOKIOOO. Traškus morengas, grietinėlės kremas ir aviečių rūgštumas sukuria tikrą šventę mano burnoje, Kiekvienas kąsnis lyg debesėlis ištirpsta.

Vis brendau brendau jį pasigaminti ir tik šast per TV parodė puikų morenginio vyniotinio receptą per Beatos virtuvę.

IMG 9713

Reikės:

4 baltymų,

120 g cukraus,

100 g cukraus pudros,

40 g miltų,

150 g kepintų riešutų ( aš naudojau migdolus ),

250 ml plakamosios grietinėlės,

250 g maskarponės,

aviečių ( šviežių ar šaldytų ),

2 v.š. citrinos sulčių.

Baltymus šiek tiek paplakti ir tuomet subėrus visą cukrų gerai išplakti iki morengo. Tuomet suberti cukraus pudrą ir miltus, ir tik šiek tiek perplakti, kad susimaišytų. Riešutus reikia susmulkinti ir pačioje pabaigoje sudėti į paruoštą morengą, bet aš tai padaryti pamiršau, todėl riešutus panaudojau puošimui. 

Kepti geriausia ant silikoninio kilimėlio, jį gerai ištepus sviestu. Orkaitė turi būti įkaitinta iki 180 laipsnių. Tokioje temperatūroje kepti 10min, paskui sumažinti iki 140 laipsnių ir dar kepti 10min. Šiek tiek atvėsinti ir suvynioti į ritinį, kad galutinai atvėstų.

Kremui grietinėlę išplakti, įmaišyti maskarponę ir pagardinti citrinos sultimis. Išvynioti morengo ritinį ir sutepti visu paruoštu kremu. Dėti avietes ir gražiai susukti. Galima valgyti ir iš karto, bet geriau palaikyti bent porą valandų vėsiai, kad morengas įsigertų kremo.

Puošiau riešutais ir tirpintu šokoladu.

Skanaus.

P.S. Kitą kartą kepiau visiškai paprastą be papuošimų, bet skonis tikrai nenukentėjo.

IMG 9686

IMG 9696